להיות עורך דין ולזכות בתואר נחשק ומעמד יוקרתי, לשם כך יש להשקיע ולהוכיח שקורצתם מה"חומר הנכון" …
לימודי עריכת דין נחשבים ללימודים יוקרתיים ומבוקשים עד מאוד, הן בארצנו הקטנטונת והן ברחבי העולם כולו.
שכן, בכוחם של עורכי הדין המוצלחים להרשיע או שמא לזכות אנשים ממאסרים, קנסות ועונשים הקבועים בחוק (במדינות מסוימות בכוחם של עורכי דין לזכות או להרשיע אף נידונים למוות).
מלבד לכוח הרב המצוי בידיו של כל עורך דין בתחומי ההתמחות השונים, ישנו גם יתרון מהותי נוסף שהוא יוקרת המקצוע, שכן מקצוע זה נחשב למקצוע יוקרתי ורווחי עד מאוד לעוסקים בו בהצטיינות.
על כן, ניתן לראות כי בשנים האחרונות גובר הביקוש בקרב צעירים רבים בישראל ובעולם המבקשים לגשת ללימודי תואר בתחום עריכת הדין.
אך עם זאת, חשוב לזכור ולהבין כי לימודי עריכת דין באשר הם, הם אינם לימודים קלילים – אלא ההפך הוא הנכון!
לשם רכישת מקצוע יוקרתי ומבוקש זה יש על המעוניינים ללמוד באופן ייסודי, מושקע ויום יומי את שלל רזי המקצוע, וחוקיו.
ולאחר סיום לימודיהם והצלחה בבחינות הלשכה הקשות אותן הם מחויבים לעבור כתנאי סף לקבלה והסמכה מקצועית, הרי שיצטרכו להוכיח עצמם בעבודה מעשית אל מול לקוחות, עורכי דין מתחרים ושופטים.
תחום עריכת הדין מפתיע ואף מבלבל .. אז איך בוחרים ובמה מתמחים ?
הבחירה בהתמחות בתחום עריכת הדין היא מבלבלת ואף קשה, שכן לכל תחום ישנם יתרונות רבים וגם חסרונות מסוימים.
כך שעורכי דין שלמדו במשך שנים ארוכות וחשבו על התמחות מסוימת לעיתים מוצאים עצמם נחבטים בשאלה האם כדאי להמשיך בדרך אותה הם בחרו או שמא לשנות את תחום ההתמקצעות הראשונית.
לדוגמא: סטודנט לעריכת דין אשר בחר להתמקצע בתחום דיני התעבורה והחליט עם בוא הזמן לשנות את החלטתו ולעסוק בתחום המקרקעין (הן בשל שיקולים רווחיים והן בשל שיקולי חיבור לתחום).
מיהו נוטריון, מה תפקידו ?
עורכי הדין ותחום עריכת הדין מהווים חלק בלתי נפרד מנציגי החוק במדינת ישראל אשר בכוחם ויכולתם לייצג, להרשיע לערוך ולאמת מיוצגים ומסמכים משפטיים.
בתחום עריכת הדין הנרחב, קיים סוג מסוים של התמחות והסמכה והוא : עורך דין נוטריוני, כאשר הגדרת הסמכתו ותפקידו של נוטריון היא לאשר ולאמת כל מסמך משפטי מקורי, כך שבחתימתו על המסמך המיועד מתקבל תוקף ואישור לאותו המסמך המעיד על מקוריותו, אמינותו ועל העובדה שלא נחתם תחת לחץ או מחויבות חיצונית מחייבת.
בבתי המשפט בישראל ובבתי המשפט במרבית חלקי העולם הדמוקרטי, מתקבלים מסמכים החתומים על ידי נוטריון כראיות קבילות ואמינות למשפט (אין עליהן עוררין כלל), מה שהופך את הצורך בחתימה מסוג זה למתבקשת ונחוצה במקרים רבים.
המאמר מאת עו"ד רפי שדמי, עורך דין מומחה בתחום דיני המשפחה, צוואות וירושות.