עם הלגליזציה שהולכת ומקבלת תוקף בערים רבות ברחבי העולם, אפשר להבין מדוע נוצר בלבלול עבור אזרחים בארץ ישראל, אשר נעצרים מדי יום ביומו בגין ביצוע עבירות סמים ובלי כל קשר לסוג הסמים שברשותם, מקבלים כתב אישום. למרות שאחוז גבוה מכלל האנשים שנחשדים בביצוע עבירות סמים, עושים בהם שימוש עצמי בלבד, הם עדיין מתפלאים לגלות זימון לבית משפט בתיבת הדואר. כמו גם במקרים אחרים, בהם נתפסים אנשים כשעליהם סמי פיצוציות ומופתעים לגלות, שגם אלו אינם נחשבים ל"כשרים" על פי החוק.

כדי לעשות קצת סדר בדברים לפניכם "פקודת הסמים המסוכנים" בפשט, ובה הגדרות החוק לגבי מה מותר להחזיק, למי מותר וכן כמה מותר.

אלו סמים אסורים?

אל פקודת הסמים המסוכנים מצורף נספח שהוא למעשה רשימה הכוללת את כל הסמים אותם אסור בתכלית האיסור לעשן או לצרוך בכל צורה שהיא. חלק מן החומרים מוכרים יותר והם גם נחשבים ליותר פופולריים כמו למשל גראס, אקסטזי, LSD, MDMA ועוד ואחרים פחות מוכרים. למעשה על מנת לסבר את האוזן, מרבית החומרים מופיעים ברשימה בשמם המדעי, וחלקם גם רכיבים בתוך סמים ולא הסמים עצמם, כך שאם ברצונכם להתעדכן ברשימה, יכול להיות שתזדקקו לשירותיו או להסבריו של כימאי מדופלם.

אז מה כן מותר?

על פי פקודת הסמים המסוכנים אסור לצרוך או לעשן סמים כלל. מה שאומר, שגם אם קניתם סם פיצוציות מכל סוג, כל עוד הוא נמצא ברשימת הסמים המסוכנים הוא אסור על פי חוק, למרות שעד לפני כמה זמן, לא הייתה מודעות גדולה כל כך לסכנה הטמונה בסמי פיצוציות. כמו כן, גם אם נתפסתם כשעליכם ג'וינט, גם אם הוא לשימוש עצמי בלבד, בארץ ישראל זו נחשבת עבירה על החוק אשר בעקבותיה יכול להיפתח תיק פלילי.

האם על פי החוק ישנם הבדלים בין הסמים השונים?

בפועל גם סמים אשר עבור האדם הפשוט נחשבים ל"קלים", אינם נחשבים לכאלו במסגרת החוק ולכן אין הבדלים בין סוגי הסמים השונים. הפרמטר היחיד שיכול להשפיע על חומרת כתב האישום הוא הכמות שנמצאה בחזקתכם, היות ולמעלה מכמות מסוימת המוגדרת בחוק, ההחזקה תחשב שלא לשימוש עצמי. יחד עם זאת בתי המשפט כן נוקטים במדיניות ענישה שונה עבור החזקת סמים "קלים" ביחס להחזקת סמים "קשים", כאשר כלפי האחרונים, הענישה היא בדרגת חומרה גבוהה יותר.
במידה ונתפסתם ועליכם סמים מכל סוג, הכמות היא זו שתקבע את אופיו של כתב האישום שיוגש נגדכם, והאם ההחזקה תחשב לשימוש עצמי או שלא לשימוש עצמי. לכן הדבר הראשון שעליכם לעשות במקרה כזה הוא ליצור קשר עם עורך דין מקצועי. עורך דין המכיר את החוק על היבטיו השונים יוכל לפעול לטובת האינטרסים שלכם ואף להטות את הכף לטובתכם ברוב המקרים.

כתיבת תגובה