בבית הדין הצבאי נשפטים חיילים בסדיר, קבע ומילואים בגין כך שביצעו לכאורה עבירות פליליות או צבאיות בעת שירותם. השאלה הנשאלת היא מהן העבירות בגינן נשפטים חיילים בבית הדין הצבאי?. בבית הדין הצבאי נשפטים על ביצוע לכאורה של עבירות פליליות כגון עבירות סמים או תקיפה וכיוצא בזה או בגין ביצוע עבירות פליליות מובהקות כגון עריקות, השתמטות או הוצאת נשק מחוץ לצבא.
עד מתי ניתן לשפוט חייל בבית הדין הצבאי?
לבית הדין הצבאי קיימת הסמכות לשפוט חייל שביצע עבירה בעת שירותו עד שנה ממועד שחרורו או במקרים מסוימים, עד שנתיים ממועד שחרורו. עורך דין צבאי מסביר כי חשוב מאוד לזכור ששחרורו של החייל משירות סדיר או קבע אינה פוטרת מעונש מאסר בפועל. כלומר, גם חייל או קצין או איש קבע שהשתחררו משירותם בצה״ל ומילאו את שירותם באופן מלא והדין הצבאי מוצא את אותו חייל אשם בגין ביצוע עבירה הוא יכול לגזור עליו עונש של מאסר בפועל.
האם יש הבדל בענישה בעבירות סמים שביצע חייל לבין עבירות סמים שביצע אזרח?
בתי הדין הצבאי, מחמירים עם חיילים שביצעו עבירות פליליות. הדבר בא לידי ביטוי במיוחד בעבירות סמים. באזרחות עבירה של שימוש בסם לרוב נסגרת בגין חוסר עניין לציבור, בעוד שבבית הדין הצבאי, מי שמורשע בגין עבירת סמים, נגזר עליו עונש מאסר בפועל, לעתים לתקופה ממושכת.
מהן ההשלכות של הרשעה בבית הדין הצבאי?
כאשר בית הדין הצבאי, מרשיע חייל בגין ביצוע עבירה, המשמעות היא שלאותו חייל יהיה עבר פלילי שמשליך גם על חייו באזרחות. החוק תוקן ואומר כי חייל שהורשע בגין ביצוע עבירה פלילית, בנסיבות מסוימות, הרישום הפלילי ילווה אותו אך לתקופה מופחתת. אם בדרך כלל תקופת הרישום הפלילי הינה ל-17 שנים, בנסיבות מסוימות, הרישום לגבי אותו חייל, יחול ל-5 שנים בלבד. לכן, יש חשיבות רבה לייצוג של חייל שמואשם או חשוד בביצוע עבירה פלילית במסגרת הצבא. עורך דין פלילי שבקיא בחוק השיפוט הצבאי יוכל להפחית משמעותית את תקופת הרישום הפלילי של אותו חייל.